Sestavine za 8 kosov:
Piškotno dno:
- 240g brezglutenskih neslajenih piškotov
- 100g bio temne čokolade – 70% kakava z ekstra deviškim oljčnim oljem in soljo Torras
- 10g bio manj mastnega kakava v prahu Torras
- 85g nesladkane jabolčne čežane
- 10g eritritola v prahu (ali drugo sladilo po izboru, opcijsko)
- 40g nasekljanih praženih lešnikov
Postopek:
Piškote zmeljite v sekljalniku, dokler ne nastane pesku podobna tekstura. Dodajte stopljeno temno čokolado, kakav v prahu, jabolčno čežano in eritritol.
Zmešajte in razporedite po pekaču premera 20cm. Oblikujte ravno dno, ob strani pa pustite 1 cm dvignjenega roba.
Posujte z nasekljanimi praženimi lešniki.
Postavite v hladilnik in pripravite kremo.
Čokoladna mousse krema:
- 225g kokosovega mleka iz pločevinke (uporabite ohlajen, trd del mleka oz. kokosovega mesa)
- 100g temne čokolade z 95% kakava Torras
- 35g eritritola v prahu
- 10g bio manj mastnega kakava v prahu Torras
- 1/4 čajne žličke vaniljeve arome
Na vodni kopeli segrejte kokosovo mleko oz. meso, dokler ni popolnoma tekoče. Prelijte po nasekljani temni čokoladi in pustite 30 sekund. Če čokolada ni nasekljana, se včasih topi dlje časa ali pa se ne stopi v celoti.
Zmes nato premešajte, da se čokolada in kokosovo mleko popolnoma povežeta. V kolikor se ne stopi v celoti, posodo prestavite nazaj na vodno kopel in ob stalnem mešanju počakajte, da se čokolada stopi v celoti.
Dodajte kakav, vanilijo in eritritol oz. sladilo po želji. Premešajte in prelijte po piškotnem dnu, posutem z praženimi lešniki.
Preliv:
- 4 čajne žličke lešnikovega namaza s sladili Torras
- kakavova zrna
- sol
Na koncu po vrhu pokapajte lešnikov namaz. Jaz sem ga najprej par sekund segrevala v mikrovalovni pečici, da se je segrel in spremenil teksturo v bolj tekočo, mazljivo.
Namaz pokapajte po pripravljeni kremi. Z zobotrebcem oblikujte poljuben vzorec in zmes razporedite po celotni piti.
Postavite v hladilnik za približno 30-45 minut oz. tako dolgo, da se čokoladna mousse krema strdi.
Ko je strjena jo lahko posujte s soljo in kakavovimi zrni.
Pita je pripravljena!
Hranilne vrednosti:
357 kalorij/kos
31,2gOH
22,4g M
6g P
Avtorica recepta in fotografij: Nina S. Zorčič
Leave a reply
Za objavo komentarja se morate prijaviti.