Posebnost teh piškotov je prijetna pomarančna aroma in to, da so primerni za diabetike, LCHF/KETO prehrano in vse, ki se v prehrani izogibate sladkorju in glutenu. Piškoti so namreč brez običajnih žitnih mok in brez belega sladkorja.
SESTAVINE
- 250 g hladnega masla
- 2 jajci
- 6 velikih žlic eritritola s stevijo
- 200 g razmaščene mandljeve moke
- 100 g fino mletih praženih in olupljenih lešnikov ali blanširanih mandljev
- 200 ml polnomastne sladke smetane
- Mleta pomarančna lupinica – par ščepcev
- Aroma vanilije ali vsebina 1 stroka vanilije
Za dekoracijo
- 1 Torras temna čokoladica s pomarančo in stevijo
- 50 g Torras temne čokolade s stevijo
- 1 žlička kokosovega olja
PRIPRAVA
Maslo narežemo na kocke in ga penasto umešamo z jajcema in sladilom. Dodamo suhe sestavine, pomarančno lupinico in aromo vanilije (ali vsebino stroka vanilije) ter na koncu sladko smetano. Nastane homogeno mehko testo, ki ga oblikujemo v kepo ter damo v hladilnik za približno 30 minut.
Za brizganje piškotov potrebujemo dresirno vrečko in nastavek v obliki odprte rozete.
Pripravimo pekač in peki papir. V dresirno vrečko z nastavkom nadevamo testo in na peki papir nabrizgamo poljubne oblike: palčke, kroge, vijuge, kupčke… po želji. Da nam peki papir ne leze po pekaču med brizganjem, si lahko pomagamo tako, da ga na dveh vogalih obtežimo. Ali pa uporabimo silikonske ali teflonske podlage za večkratno uporabo – te se super obnesejo za peko piškotov.
Brizganje in polnjenje vrečke ponavljamo dokler ne zmanjka testa.
Pečico segrejemo na 160 stopinj in pečemo približno 15 minut, da piškoti dobijo nežno barvo. Čas peke je odvisen od pečice in velikosti (ter debeline) piškotov.
Medtem ko se piškoti pečejo pripravimo čokoladno glazuro. Nad vodno kopeljo stopimo Torras temno čokolada s stevijo, ki ji dodamo Torras čokoladico s pomarančo in žličko kokosovega olja, ki bo poskrbela za lep sijaj glazure. Za ljubitelje močne pomarančne arome priporočamo, da stopijo 2 čokoladici s pomarančo in izpustijo klasično temno čokolado.
Pečene piškote ohladimo ter jih po želji okrasimo s čokoladno glazuro in po glazuri potresemo s pomarančno lupinico.
Prijetno peko želimo!
Leave a reply
Za objavo komentarja se morate prijaviti.