Ali veste od kod izvira sladilo stevia in kaj je zanj značilno?
Stevia izvira iz južne in srednje Amerike. Gre za rastlino s sladkimi listi, katere so že v zgodovini nabirali za izboljšanje okusa in arom hrane ter pijače. Nam je danes bolj poznan izvleček te rastline, kateri velja za zdrav nadomestek sladkorja. Po videzu je omenjeno sladilo podobno belemu sladkorju, po sestavi pa niti približno. Je bolj sladko in neprimerljivo bolj zdravo. Uporabljamo ga lahko kjerkoli v prehrani – kot sladilo za kavo, čaj, hladne pijače, v mlečnih izdelkih, kot nadomestek sladkorja pri pekovskih izdelkih in nenazadnje tudi v sladicah.
Ima stevia res 0 kalorij?
Najrazličnejše raziskave in študije, so dokazale, da ima stevia nične vrednosti kalorij in ogljikovih hidratov. Prav tako ne vsebuje beljakovin niti maščob. Zaradi ničnih kaloričnih vrednosti in nizkega glikemičnega indeksa, je stevia še posebej primerna za osebe, ki se borijo z izgubo kilogramov ter sladkorne bolnike.
Prednosti stevie
Stevia ima po mnenju strokovnjakov številne pozitivne učinke na naše zdravje:
- Ker je brez kalorij, pripomore k izgubi telesne teže, v kolikor jo uporabljamo kot nadomestek za sladkor. Mimogrede, ali ste vedeli, da 12 gramov sladkorja (1 žlica) vsebuje približno 45 kcal?
- Prav tako dokazano pripomore k občutku sitosti – med odraslo populacijo so namreč izvedli poskus v katerem so opazovali osebe, ki so spile napitek sladkan s stevio (290 kcal) s tistimi, ki so zaužili obrok sladkan s sladkorjem (500 kcal). Ob naslednjem obroku sta obe skupini oseb zaužili enako količino hrane. S tem so dokazali, da stevia pripomore k občutku sitosti, kljub nižjemu kaloričnemu vnosu.
- Stevia izboljšuje tudi občutljivost na inzulin (hormon, ki znižuje krvni sladkor). Nekatere dodatne raziskave pa so pokazale še, da uživanje stevie vpliva na zniževanje trigliceridov in povišanje ravni dobrega holesterola – omenjeno pa zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.
- Potrebujete enako količino stevie kot sladkorja, da bi nadomestili slednjega? Ne. Stevia je namreč 250-300-krat slajša od sladkorja.
- Koristna je pri uravnavanju krvnega sladkorja. Tudi tu so izdelali študijo v kateri so primerjali osebe, ki so zaužile kokosovo sladico pripravljeno samo s sladkorjem in tiste, ki so zaužile enako sladico sladkano s stevio in sladkorjem (50:50). Slednji so imeli po jedi kar 16% nižjo raven sladkorja v krvi.
Stevia v čokoladah Torras
Ste vedeli, da je podjetje Torras prvi španski proizvajalec čokolade, ki je v svojih izdelkih pričel uporabljat stevio namesto sladkorja? Danes je ta linija čokolad s stevio že dokaj obsežna. Vse čokolade iz linije Stevia vsebujejo tudi sladilo eritrol, katero ima prav tako več pozitivnih učinkov kot sladkor.
V liniji Torras Stevia najdete mlečno čokolado, čokolado z mandlji, temno čokolado s 60% kakava ter manjše ploščice temne čokolade s pomarančo.
Zakaj uporabljamo stevio v izdelkih? Zato ker smo mnenja, da si vsak zasluži okusen in zdrav prigrizek, brez slabe vesti.