Ali veste, da je maltitol poznan tudi kot sladkor za diabetike? Glede na pestro izbiro sladil, ki danes obstajajo na trgu se je pogosto težko odločiti kaj je tisto najbolj ustrezno. Strokovnjaki na področju prehrane, sladkornim bolnikom v prvi vrsti svetujejo uporabo maltitola pred ostalimi. Zakaj je temu tako, vam pojasnimo v nadaljevanju. Pa začnimo z osnovami…
Kaj je maltitol?
Maltitol je sladilo, ki ga uvrščajo med sladkorne alkohole, polialkohole ter poliole, podobno kot xylitol in sorbitol. Uporablja se kot nadomestek sladkorja v najrazličnejših živilih. Morda ste na kakem izdelku slajenem z maltitolom, na deklaracijah opazili oznako E-965, katera označuje to sladilo. Maltitol je ogljikov hidrat, sestavljen iz glukoze in sorbitola. Slednji se pridobiva iz maltoze (naravni škrob).
Zakaj je maltitol boljša alternativa sladkorju?
Ker se le delno presnavlja, daje našemu telesu nižjo energijsko vrednost kot navaden sladkor. Njegova sladkoba je primerljiva z navadnim sladkorjem, kalorična vrednost pa je občutno nižja, prav tako tudi glikemični indeks. Njegove fizikalno-kemijske lastnosti so podobne saharozi, uporablja pa se lahko pri pripravi najrazličnejših jedi saj ne vpliva na lastnosti končnega produkta. V prehrambeni industriji ga uporabljajo predvsem pri jedeh primernih za diabetike, saj nizek glikemični indeks ne vpliva na dvig sladkorja v krvi. Priporoča pa se tudi ljudem, ki se držijo določenih diet z nizko vsebnostjo sladkorjev, kot tudi pri tistih, ki imajo težave z zamaščenimi jetri.
Ali ima maltitol kakšne negativne učinke na naše telo?
Po mnenju Strokovnega odbora za aditive v prehrani in kmetijstvu (FAO) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je uporaba maltitola kot dodatka v prehrani, povsem varna za naše telo in organizem. Pravzaprav je ravno maltitol prejel najvišjo varnostno oceno med dodatki, za katere ni potrebno določiti zgornjo mejo priporočenega dnevnega vnosa. Vsekakor pa tako kot pri ostalih jedeh, tudi tu ne smete pretiravati s količino. Prevelik vnos maltitola ima namreč odvajalni učinek.
Maltitol v Torras čokoladah
Podjetje Torras velja za enega najbolj priporočenih proizvajalcev čokolade za sladkorne bolnike. Široka paleta Torras čokoladnih izdelkov, vsebuje maltitol namesto navadnega sladkorja, kar vsekakor doda tisto piko na i. Poleg proizvajalca, ki ponuja obsežno ponudbo izdelkov brez sladkorja, je podjetje Torras poznano tudi kot prvi proizvajalec čokolad v Španiji, ki je iz svojih izdelkov izločil gluten in s tem osrečil tudi bolnike s celiakijo.
Ko lahko uživanje čokolade postane zdrava razvada… Vse to in še več omogoča Torras!