Tudi v drugače nasitni, čokoladni bombi kot so browniji, lahko uživamo brez slabe vesti!
Tokrat sem pripravila brownije malo drugače! Namesto olja in jajc sem dodala jogurt, namesto moke sem dodala ovseno moko brez glutena, brownije pa sem sladila z eritritolom, da sem zmanjšala vsebnost sladkorjev v njih.
V receptu za svoje nizkokalorične brownije sem uporabila manj masten kakav, bio mini čokoladne kapljice in bio čokoladne ploščice. Mini čokoladne kapljice oz. “chocolate chips” so top, ker so ravno prav majhne in zato tudi lahke, ter med peko ne padejo na dno sladice!
Čokoladne ploščice pa so namenjene prelivanju in oblivanju, saj so zelo hitro topne, zato sem jih jaz nadevala kar malo po vrhu, ko so bili browniji pečeni pa sem nekaj ploščic še stopila ter z njimi rahlo prelila brownije!
Browniji so res vrhunski, če jih poskusite niti ne veste, da so brez olja, glutena in z manj dodanega sladkorja!
Jaz sem izbrala čokolado s cimetom, ker mi v tem času takšni okusi res pašejo, vi pa lahko dodate tudi klasično temno čokolado ali pa izberete nekaj po svojem okusu!
Recept je res preprost, vse sestavine praktično zmešate v eni posodi in prelijete v pekač.
Sestavine:
- 225g tekočega jogurta
- 75g eritritola oz.sladila po želji
- 75g ovsene moke brez glutena (zmleti ovseni kosmiči brez glutena)
- 100g temne čokolade s cimetom Torras
- 35g bio manj mastnega kakava v prahu Torras
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 100g vode ali nesladkanega mleka po izbiri
- 40g bio kapljic iz temne čokolade Torras
- 10 bio ploščic iz temne čokolade Torras
Postopek:
Pečico segrejte na 175°C.
Čokolado stopite v mikrovalovni pečici. Pustite stati 3 minute, da se ohladi, nato v veliki posodi skupaj zmešajte čokolado, jogurt, vanilijo in sladilo.
Dodajte ovseno moko in kakav in zmešajte.
Dodajte vodo ali mleko ter premešajte dokler ne nastane gosta masa.
Nežno vmešajte koščke temne čokolade in prelijte v pekač premera 18x18cm, obložen s peki papirjem, po želji po vrhu dodajte še nekaj čokoladnih ploščic in pecite 40-45 minut. Vmes z zobotrebcem testirajte robove. Ko so robovi pečeni, sredina pa še malo mehka, takrat so končani.
Tako dobimo mehko, sočno sredico!
Po želji na koncu vse prelijte z malo stopljenih čokoladnih ploščic in nizkokalorični browniji so pripravljeni!
Hranilne vrednosti:
Na 1 kos:
129kcal
10.9g Ogljikovih hidratov
7.2g Maščob
6g proteinov
Avtorica recepta in fotografij: Nina S. Zorčič
Leave a reply
Za objavo komentarja se morate prijaviti.